//ARKIV// tvaplastfickortillogon -

Tältlinor - världens bästa snubbeltråd

Publicerad 2011-08-16 18:09:03 i Allmänt,

I söndags kom jag hem från sommarens sista läger, som var ett ungdomsläger utanför Halmstad, mitt enda läger i år faktiskt där jag hade med mig ledsagare, och ledsagaren var min kompis Lisa (kan ni tänka er? Hon fick betalt för att hänga med mig i en vecka :O, mycket bättre sommarjobb kan man ju inte ha :P) det hon hjälpte mig med var bl.a att ta på mig min ortos som jag har på foten, se till så att jag inte snubblade på tältlinor (hon lyckades bra med det, jag snubblade inte på en enda tältlina...när hon var med iaf xD, och ja, som rubriken säger, tältlinor är en lite för effektiv typ av snubbeltråd...) samt att bre smörgåsar i expressfart vid frukosten varje morgon (jag är väldigt imponerad av henne, det måste vara en aning stressande att bre 4-6 mackor, med smör och ost medan ca tio pers står och flåsar än i nacken!) Bra jobbat Lisa!
 Jag hade även med mig ett hjälpmedel på lägret (ett jag brukar glömma att använda väldigt ofta...fast när jag tänker efter glömmer jag oftast bort alla mina hjälpmedel...) det jag tänkte på var i alla fall min kikare. Jag har en kikare för ett öga, inte för att jag inte ser på båda ögonen, men den är väldigt smidig att ha med sig :) den är bra att ha på läger om man vill se texterna på sångerna, dock hjälper den inte alltid eftersom folk allt som oftast envisas med att stå upp under sångerna :P så det är väl tur att jag är ganska bra på att höra vad folk sjunger ändå :)
 Till sist ska jag bara säga en sak som inte har med hjälpmedel att göra (vill du veta mer vad vi gjorde under veckan får du fråga) men eftersom jag redan har talat så mycket gott om konserter i sommar så känner jag att jag måste göra det ännu en gång...för sjätte året i rad har jag nämnligen sett Duojag! (för er som inte vet vilka de är så är de - enligt mig och några andra - sveriges bästa coverband) och som det TOTOfan jag är så blev jag lite galen när de körde Rosanna! :D

Nu börjar skolan snart...på tisdag närmare bestämt...men innan det ska jag hinna fylla 18, så det taggar jag :D

Bio

Publicerad 2011-08-05 22:05:13 i Allmänt,

Nyss hemkommen från bio, Harry Potter and the deathly hollows part 2 har jag sett, och då kom jag att tänka på att ni kanske undrar hur det funkar för mig att gå på bio, för det kan man säkert tänka att det inte är en upplevelse för en synskadad, och det är sant att vi inte får ut lika mycket av upplevelsen som en seende person. Hur skulle vi kunna få det när vi knappt ser vad som händer på skärmen? Hur mycket man får ut skiljer sig såklart beroende på vad man har för synskada, men för mig tycker jag att det går riktigt bra. Bara jag sitter tillräckligt nära brukar jag kunna hänga med helt OK i filmen. Det beror föresten också lite på vilken film jag ser. Om man tar Harry Potter som ett exempel så har jag läst alla böckerna och vet ju därför vad som kommer hända i filmen. Ser jag till exempel en film där jag inte har någon aning om vad som kommer hända behöver jag ofta mer syntolkning.
 Nu är jag såpass bra på engelska att jag sällan ber mamma och pappa (eller vem jag nu än är på bio med) att läsa texten, det går bra att hänga med ändå, men det gorde jag när jag var mindre. Då fick vi ofta arga blickar eller kommentarer för att vi satt och "pratade" under filmen. Det tycker jag är fruktansvärt dåligt! Jag menar, även seende barn vill ju att man läser för dem innan de har lärt sig att läsa själva. Nu kan det i och för sig vara så att de trodde att vi faktiskt satt och pratade under filmen, men ändå, det gjorde alltid att jag tyckte att det var jättepinsamt! Så det är ett tips, titta aldrig snett förän du vet säkert att de inte pratar om annat, för läser eller syntolkar någon är det jättepinsamt för den som är synskadad om folk säger åt än att vara tyst.

Italien del 3

Publicerad 2011-08-05 14:57:29 i Allmänt,

Dag 6
Var det återigen dags för workshops, och jag är nästan säker på att jag denna dagen hade "Speech recognition" och "Japanese workshop."
 Speech recognition gick ut på att man skulle använda ett program på datorn vars uppgift ska vara att skriva det du säger, sen hur bra den lyckas är något helt annat...men jag ska vara ärlig och säga att i början gick det riktigt bra, sen tror jag att systemet somnade eller något, för varje gång jag sa "go to sleep" (det skulle man säga för att stänga av den) skrev den "gorgeously", efter 25 försök gav jag upp och stängde av den manuellt istället xD.
 Japanese workshop var precis det du antagligen tror, vi fick lära oss att skriva på Japanska! Det var den näst bästa workshoppen på hela veckan (efter feeling good xD) mina ord försvann tyvärr, då jag (slarvig som jag är) glömde dem på ett ställe och sedan när jag gick dit dagen efter var de borta...men jag hade tur, för jag fick papper, penslar och färg av läraren som hade hans om workshoppen (min kompis Anna fick det också, och jag tror att även de andra som var med fick det) för att han inte orkade ta med det tillbaka till Japan, så så fort jag har fått länkar till några sidor där man kan se hur tecknen för olika ord ser ut ska jag sätta igång att skriva :)
 Kvällen/natten (jag var uppe till tre) tillbringade först med att dansa vals med Alexander (ocjh JA., det var andra däer också!) men när de började dansa vals till tangomusik tyckte vi att det gick lite väl långt...xD så vi gick och köpte glass istället. Sedan satt vi resten av timmarna och pratade med massa trevligt folk, bland annat kom något snille på att alla skulle sjunga "broder jakob" samtidigt på sitt eget språk, tror att vi lyckades i två meningar eller så xD men min största sysselsättning (och utmaning) var att försöka lära Alex att säga R (han är från skåne...) men jag lyckades inte trots att jag satt och sa En Röd Räv RensaR RönbäR med så tydlig artikulation att de andra som satt där tillslut påpekade att jag också hade konstiga (övertydliga) Rljud, senare kom jag även på att han är kittlig (han var onsmart nog att säga det till mig xD) jag vet, jag är taskig, och ja, det är synd om Alexander, jag tror inte han tycker om mig...men det förtjänar jag haha.Dag 7
Hade jag väldig otur med tanke på att jag varit uppe till tre på natten.
 På morgonen hade jag "interkulturell komunikation" det gick ut på att vi skulle berätta om hur olika saker funkar i vårt land t.ex. skolsystem och regler kring alkohol. Det hade kunnat vara intressant om det hade varit upplaggt på ett annat sätt, t.ex. att man fick diskutera och jämföra olika saker, men som det var nu satt vi i en cirkel, gick varvet runt och så fick alla berätta om skolsystemet, och sen när vi gått varvet runt var det ett nytt ämne som gällde. Det blev alldeles för mycket lyssnande för någon som varit uppe halva natten...
 Kommer ni ihåg att jag skrev att jag somnade när jag hade Feeling good? Jag somnade på min eftermiddagsworkshop denna dagen också...fast nu var det inte så att det var tillåtet...men jag var inte ensam. En tjej från Slovenien som jag pratade endel med berättade att hon hade vaknat av att en annan kille snarkade, och killen i fråga sov ända tills det var dags för rast xD men andra delen av passet var betydligt mer intressant (föresten har jag glömt att säga att workshopen handlade om självkänsla) då fick vi olika övningar och frågor att fundera öer, så det var riktigt kul :)
 På kvällen åkte vi till stranden - första och enda gången på resan. Egentligen var det bara två från varje land som fick åka (arrangörerna hade av okänd anledning bara hyrt två minibussar med plats för 15 personer, istället för att hyra en stor buss så att halva lägret fick plats) och från Sverige skulle Anna och Alexander åka, men det fanns en plats över och den tog jag. Att packa ner badkläder var dock lite väl optimistiskt. Jag kommer inte ihåg om jag har berättat om italiensk tid tidigare. Så här är det, om man säger att man ska åka kl 21.00 (svenska, slovensk, tysk och alla andra länders tid) så innebär det tidigast 22.00 italiensk tid. Detta innebar att när vi väl kom fram till stranden var det mörkt och kallt. Så allt vi gjorde var egentligen att sitta i buss en dryg timme för att köpa glass, och vi kunde ha fått godare glass om vi tog en 10 min lång promenad från stället där vi bodde...

Dag 8
Var sista dagen på lägret och innehöll bvara en workshop, i mitt fall "let's make some experiments" jag tror att ni fattar vad vi gjorde, vi gjorde olika experiment. Det var väldigt kul och intressant oich inget man ska visa för småbarn då det skulle kunna ge dem endel galna idéer xD.
 På kvällen var det meningen att man skulle hitta på ett bidrag (sång, dans, lek eller vad som helst) som representerade ditt land. vi sjöng (alla länder sjöng något, så kreativt eller hur) "We are the champions" med egenskriven text (av Christoffer, och kanske kanske att jag och Anna var till någon slags liten hjälp?) om ICC. Sedan skulle vi sjunga någon svensk sång, så vi sjöng (eller Christoffer sjöng och vi andra stod och såg söta ut) Balladen om Fredrik Åkare och Cecilia Lind. Ni skulle ha hört det! Christoffer är en sjukt bra sångare! Och gitarrist för den delen :D
 Eftersom vårt plan gick 07.00 från Florens och vi därför var tvugna att åka från Ferrara vid 02.30 var det ingen idé att gå och lägga sig, så vi satt och pratade i några timmar när showen var slut :) och eftersom vi blivit vana vid italiensk tid under de här dagarna blev vi väldigt förvånade när de kom redan vid 02.00 och ville hämta oss, men då fick de vackert vänta!

Dag 9
Bestod bara i att resa...vänta...och sova. Jag somnade så fort vi var uppe i luften (på båda planen) och sov från Stockholm till Linköping på bussen, och ändå är jag fortfarande jättetrött, vilket inte känns sådär jättebra med tanke på att jag drar på nästa läger på söndag....

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela