//INLÄGG// Hennatatuering - tvaplastfickortillogon

Hennatatuering

Publicerad 2012-02-16 21:45:17 i Allmänt,

Hej :) det var ett tag sen! Idag tänker jag göra något jag inte gjort förut, jag ska nämligen inte blogga om min synskada i detta inlägg!
Det är såhär att sista veckan i Januari var jag och min familj på semester i Egypten, vi hade en underbar vecka och jag ska snart blogga om resan och hur det funkade med min synskada :) men först tänker jag blogga om den enda tråkiga upplevelsen från semestern. Anledningen till det är att jag har blivit ganska påverkad av det här och vill förhindra att det händer andra...såhär var det:

På hotellet där vi bodde hade de en skönhetssalong där man b.l.a. kunde klippa sig, raka sig, få fotvård, fläta håret och få en hennatatuering. Jag gick dit en av de första kvällarna för att prata med dem eftersom jag redan innan vi åkte hade bestämt mig för att fläta håret. När vi kom dit och de fick veta att jag hette Frida berättade de att det är ett Egyptiskt namn och en kille som målade tatueringar erbjöd sig att skriva mitt namn på arabiska med en färg som han påstod inte var Henna, och att den var allergivänlig, men jag tackade nej eftersom jag hade bestämt mig för att lägga mina pengar på att göra flätor.

Men så bestämde sig min bror för att göra en tatuering, och när vi gick dit sa tatueringskillen att han kunde göra en tatuering på mig gratis och jag sa ja, för jag ska inte förneka att jag tyckte det var coolt (tidigare under veckan hade han skrivit mitt namn med bläckpenna) och om det var allergivänligt så var det ju ingen fara. Så han gjorde min tatuering och jag tyckte att det blev riktigt snyggt och det tyckte min mamma också, för hon frågade om färgen fanns att köpa i Sverige så att hon kunde rita om tatueringarna när de försvann, han visade henne tuben, och på tuben stod det: Henna. Ja, nu visste vi sanningen men kunde inte göra så mycket, jag hade ju redan fått min tatuering och min bror hade redan betalat för sin. Så vi åkte hem och om jag ska vara ärlig tänkte jag inte så mycket mer på det. Vi hade haft en underbar semestervecka!

Sedan, en dryg vecka efter att vi kommit hem började min handled (där jag hade tatueringen) att klia, jag drog upp tröjärmen och kollade men såg inget konstigt (förutom att tatueringen höll på att gå bort efter en vecka och inte två månader som de sa) så jag lät det vara, men kollade lite då och då. Efter två dagars konstant kliande kollar jag ännu en gång och då ser jag att hela tatueringen har blivit helt röd och svullen och jag bestämmer mig för att visa det för mamma som inte heller tycker att det ser bra ut.

Jag går och googlar lite och försöker hitta något förslag på vad man kan göra för att tatueringen ska försvinna. Hittar inget tips på det, men på läkemedelsverkets hemsida står det att svart hennafärg innehåller ett ämne som heter parafenylendiamin och det finns inte bara i hennafärg utan även i kläder, skor och hårfärg, man kan även bli överkänslig mot liknande ämnen som kan finnas i t.ex. solskyddsprodukter. När jag läser det blir jag väldigt ledsen, för hade det varit bara hennafärg jag blivit allergisk mot så hade det väl varit helt lugnt, bara att undvika henna då ju. Men nu när det visar sig att jag inte kan färga håret (vilket jag har varit sugen på en längre tid) eller t.o.m. få besvär med vissa kläder och skor (kan ju inte vara så lätt att hålla koll på vilka kläder som innehåller parafenylendiamin?)

Vi åkte in till läkaren samma dag och hon bekräftade det vi redan förstått. Jag hade fått en allergisk reaktion och det kan innebära att jag kommer att reagera på en mängd olika saker. Jag fick en stark kortisonsalva och vi hoppas att det röda ska lägga sig så småningom. Tyvärr är det ju många som har fått ett bestående ärr…

Det känns så onödigt bara för att göra en tatuering som varade i en vecka, och som jag inte ens hade för avsikt att göra från början. Så jag vill bara varna er andra, gör ingen hennatatuering, det är inte värt det! Jag vill också säga att det är vanligare med hennaallergi än vad man tror. Doktorn som undersökte min tatuering sa att jag var den tredje personen på ett halvår som hon träffade, och hon är en person.

Jag är inte arg på honom som gjorde tatueringen. Jag tror att det kan vara som min mamma sa, att de inte förstår hur känsliga vi ljushyade människor är, för det kanske är som hon tror att de inte är lika känsliga i huden som vi, som är väldigt blonda. Men det finns en sak som retar mig, och det är att han ljög. Han sa att den här färgen fungerar som henna, men till skillnad från henna så är den allergivänlig. Det stämde ju uppenbarligen inte! Så det är det sista och kanske viktigaste jag har att säga: försäljarna ljuger! Och det har vi fått höra att det förekommer ofta. Så även om de säger att det är allergivänlig färg, tro dem inte! Det är inte värt det. Inte om en målning som håller i 1-2 veckor resulterar i att man får fula ärr på kroppen, inte kan färga håret eller inte kan använda de kläder man vill!

***

Som sagt, det jag vill förhindra med att berätta det här är att det händer andra i brist på okunskap, nu när det här har hänt och jag har fått veta att det händer oftare än man tror så vill jag försöka sprida detta och förhindra att det händer andra!

Snart kommer inlägget om själva resan till Egypten, jag ska även blogga om en resa till Göteborg som jag gjorde på höstlovet, och så har jag några andra små idéer som jag tror kan vara ganska intressanta :) hörs snart igen!//Frida

 

P.S här nedan följer två bilder på min tatuering, en före och en efter reaktionen...

 

före...

 

efter...

 

och så en liten bonus...jag i mina flätor :)

Kommentarer

Postat av: claudia

Publicerad 2012-02-17 11:12:24

Hej !

Googlade lite grann om synskadade och bloggar och fick upp dej .

Intressant blogg .

Själv är jag också synskadad och bloggar men jag bloggar om allt från synsadan till vardagsgrejer jag gör ..

Sparar din sida alltid intressant att få veta hur andra gör vid semestrar och annat man kan ju få tips när man minst anar det ../claudia

Postat av: Frida

Publicerad 2012-02-23 10:04:46

Hej! Kul att du tycker det är bra :) alltid kul att få feedback på det man gör :) Ja precis, det är ju alltid bra med tips, ska kolla in din blogg också!

Postat av: Corinnes mamma

Publicerad 2012-04-25 10:20:32

vilka balla flätor! :-)

Trist det där med tatueringen, hoppas att det läker fint o att det inte blir några ärr! Fråga en frisör om du kan färga håret på en salong, för de använder inte samma sorts färg som den man köper i butiken o färgar med själv.

Lycka till med allt!

Postat av: Felicia

Publicerad 2014-08-18 12:29:45

Jag vet att det här inlägget är gammalt och själv sitter jag med en infekterad henna tatuering... Fick du något ärr och har du testat att färga håret efter det? Jag är jätte rädd och ska nog gå till doktorn. Fick man något mot det? Tack om du ser det här!

Svar: Hej oj nu blev det här vääääääldigt långt i efterhand....jag var hos doktorn och fick någon salva. Jag har inga ärr, men har ibland ont på stället där jag hade tatueringen. Jag har inte färgat håret efter det och kommer nof inte göra det inom den närmaste framtiden heller...Hur gick det för dig? Har du färgat håret?
None None

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela